Forum za društvena bića
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Go down
metilda
metilda
User
Posts : 19
Join date : 2019-09-08

Čipka kao dio hrvatske kulturne baštine Empty Čipka kao dio hrvatske kulturne baštine

Tue Sep 10, 2019 10:30 am
23. međunarodni festival čipke u Lepoglavi održat će se od 13. do 15. rujna 2019. godine. Tema Festivala je Bajkovita kraljevska čipka, a zemlja partner ovogodišnjeg Festivala je Kraljevina Španjolska.

Iako se na Festivalu mogu pogledati bogati čipkarski radovi iz raznih europskih zemalja, posjetiteljima su uvijek posebno atraktivni domaći radovi iz hrvatskih izvornih čipkarskih središta, kao što su, uz samu Lepoglavu, još i Pag, Sv. Marija i Hvar. Uz izlagače iz Hrvatske, predstaviti će se i najljepše čipke iz čak 16 zemalja - Španjolska , Bosna i Hercegovina, Poljska, Slovenija, Estonija, Italija, Mađarska, Austrija, Belgija, Brazil, Venezuela, Puerto Rico, Nizozemska, Francuska, Bugarska i Slovačka.

U sklopu festivala održavaju se i radionice za izradu čipke, te sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Višestoljetna tradicija izrade čipke na batiće u lepoglavskom kraju iznjedrila je i do danas očuvala osebujan oblik čipkarstva, koji u prvom redu zahvaljujemo nadarenosti Danice Brossler. Njezinu nadarenost slijedi velik broj vrijednih žena – čipkarica koje su njezine zamisli znale pretočiti u gotov proizvod – koji danas prepoznajemo pod nazivom LEPOGLAVSKA ČIPKA.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO)

Temu festivala posjetitelji će moći upoznati kroz bogate izložbe, interesantne radionice i predavanja. U festivalskim danima Lepoglava će posjetiteljima ponuditi niz zanimljivih popratnih kulturno-zabavnih događanja s naglaskom na povezanost kulturne i prirodne baštine.

U sklopu festivala obilježavaju se i Dani europske baštine 2019.


http://www.turizam-vzz.hr/dogadanja/384-23-medunarodni-cipkarski-festival?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=MedunarodniCipkarskiFestival_RH
Admin
Admin
Admin
Posts : 11
Join date : 2019-09-07
https://start-hr.forumotion.me

Čipka kao dio hrvatske kulturne baštine Empty Re: Čipka kao dio hrvatske kulturne baštine

Tue Sep 10, 2019 8:04 pm
Imam dosta tabletica paske cipke doma, kad mi ju je cura vidjela ostala je paf...zbilja cudo.
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum